Nieuw boek bundelt veertig openhartige verhalen van jongeren van 14 tot 40 jaar over de dood

Heb je even tijd voor de dood? Martien Versteegh ging overal in Nederland de straat op en vroeg jongeren naar hun ervaringen met de dood en hun ideeën erover. Daarnaast zocht ze mensen op van wie ze wist dat de dood een rol in hun leven speelde, door bijvoorbeeld ziekte, rouw of via hun werk. Het leverde prachtige, openhartige gesprekken op over het leven, kwetsbaarheid en veerkracht. De verhalen – gebundeld in het boek Uit het leven gegrepen – sporen je aan om af en toe even tijd te nemen voor de dood. Tijd om erbij stil te staan, erover na te denken en vooral ook erover te praten.

Jong zijn en rouwen

Ben was zestien toen zijn broer overleed aan kanker. “Vlak na zijn dood kreeg ik een berichtje van een vriendin die schreef dat het zwaarste nu ging komen. Ik dacht toen serieus: hoezo? Het is nu toch voorbij? Maar ze heeft helemaal gelijk gekregen,” vertelt Ben in het interview. Ook Marloes, die haar man verloor toen ze 28 was, geeft aan dat de rouw langer duurde dan ze had verwacht. “Het voelde eindeloos.” Praten helpt, zo menen zij. Marloes richtte een wandelgroep voor jonge weduwen op, Ben bezoekt – tien jaar na het overlijden van zijn broer – maandelijks een praatgroep met lotgenoten.
De invloed van een ziekte

Maar de dood kan ook op een totaal andere manier je leven beïnvloeden. Zo vertelt Renee dat zij als kind ernstig ziek was, wat ervoor heeft gezorgd dat ze nu voluit leeft. “Vanuit mijn perspectief is het leven één groot cadeau.”
De dood stond ook bij Yvonne aan de deur. Haar ouders kregen te horen dat zij en haar tweelingzus de vijf jaar niet zouden halen. Haar zus overleed toen ze twaalf was, Yvonne zelf is inmiddels 36 en, ondanks haar progressieve spierziekte, veerkrachtiger dan ooit. Met haar eigen bedrijf hoopt ze iets over te kunnen brengen van haar veerkracht.

In het werk

Natuurlijk zijn er ook jonge mensen die in hun werk met de dood te maken krijgen, zoals internist in opleiding Anna. “Dat is niet iets waar je tijdens je opleiding goed op voorbereid wordt. Maar als je als jonge arts aan de slag gaat word je er al snel mee geconfronteerd.” Jasper wist op jonge leeftijd al dat hij uitvaartondernemer wilde worden en nu, pas 26 jaar oud, heeft hij inderdaad zijn eigen bedrijf. “De dood is hard en kan voor een leven lang pijn zorgen. Maar het afscheid kan prachtig zijn en daar wil ik graag aan bijdragen.”

Levensmoe

En er komen ook jongeren aan het woord die worstelen met het leven. Zo keek Aurelia reikhalzend uit naar het moment waarop de Levenseindekliniek in zou stemmen met euthanasie. Judith de Heus van 113 Zelfmoordpreventie geeft in een interview aan dat het niet het doel van de organisatie is mensen koste wat kost van een zelfgekozen dood weg te houden. “Mensen die voor euthanasie kiezen, zijn daar echt aan toe. Onze organisatie is er voor de mensen die nog niet toe zijn aan de dood.”

Zo komen allerlei kanten van de dood voorbij in dit boek. Uiteenlopende meningen en ervaringen. Maar als er een rode draad te vinden is, dan is het wel de boodschap dat praten helpt. Praat erover als je het leven niet meer ziet zitten, praat erover als je ziek bent en misschien bang bent voor de dood of juist nieuwsgierig naar wat je te wachten staat, praat erover als je een dierbaar iemand hebt verloren. Er zijn meer jongeren dan je misschien denkt die op een of andere manier al met de dood te maken hebben gehad.

Het boek Uit het leven gegrepen is mede mogelijk gemaakt door de NVVE. Jongeren van 14 tot 40 over de dood is te bestellen via www.uitgeverij-donkigotte.nl en via de boekhandel vanaf 2 december.

Menu